Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τα ψηφιακά μας αποτυπώματα στο διαδίκτυο

Έχετε ποτέ αναζητήσει στο Google το όνομά σας; Έχετε ποτέ ελέγξει την ψηφιακή σας εικόνα; Γνωρίζετε ότι αφήνετε ίχνη κάθε φορά που είστε ενεργοί (online) στο διαδίκτυο;
Ψηφιακό αποτύπωμα ονομάζονται τα "ίχνη" που αφήνουμε σε όλα τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα που χρησιμοποιούμε. Κάποια από αυτά τα "ίχνη" τα αφήνουμε εθελοντικά (βλ. facebook) ενώ κάποια άλλα "παθητικά", π.χ. τα cookies που πολλά site αποθηκεύουν με πληροφορίες για τις επιλογές μας, τις προτιμήσεις μας, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε κλπ. Από όλα αυτά τα δεδομένα μπορεί να  να χτιστεί ένα προφίλ για εμάς αλλά και για τη συμπεριφορά μας.

Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και κυρίως οι νέοι ότι κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο αφήνουμε ηλεκτρονικά ίχνη. Ένα εξαιρετικό βίντεο για το συγκεκριμένο θέμα θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://vimeo.com/6709512 .
Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες οδηγίες για όλους μας και φυσικά και για τους μαθητές μας:
  • Ποτέ μη δημοσιεύετε κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να νιώσετε άσχημα στο μέλλον
  • Αλλάξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία είστε μέλος έτσι ώστε να μπορούν να δουν μόνο οι φίλοι σας ότι δημοσιεύετε.
  •  Μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες όπως τηλέφωνο, διεύθυνση, αριθμούς πιστωτικών καρτών κλπ.
  • Μη δημοσιεύετε υλικό το οποίο θα μπορούσε να βλάψει, να εκφοβίσει, να ταλαιπωρήσει ή που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εξύβριση άλλων.
  • Να θυμάστε πάντα πως από τη στιγμή που δημοσιεύετε κάτι στο διαδίκτυο, είναι πρακτικά αδύνατο στη συνέχεια να το αφαιρέσετε επειδή αυτό το υλικό μπορεί να έχει ήδη αρχειοθετηθεί ή διαμοιραστεί από άλλους. Ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε τους λογαριασμούς σας, τα στοιχεία σας μπορεί να υπάρχουν ακόμα και είναι δυνατό να ανακτηθούν από άλλους χρήστες.
Το παρακάτω βίντεο συνοψίζει πολλά από αυτά που αναφέρθηκαν για τα ψηφιακά μας αποτυπώματα:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου