Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Αποστολή: Ρουάντα Ένα διαδραστικό παιχνίδι από την ActionAid

Το τμήμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της ActionAid Ελλάς παρουσιάζει διαδικτυακά το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής, με θέμα την αναπτυξιακή βοήθεια και τίτλο Αποστολή: Ρουάντα.


Η Αποστολή: Ρουάντα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία, μεταξύ μιας μικρής ομάδας παιδιών, ενός γονέα με το παιδί του, όπως επίσης αξιοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό στο σχολικό περιβάλλον. 
Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι σε μια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής και τα αναπτυξιακά έργα που αναφέρονται ,αποτελούν παραδείγματα από το συνολικό έργο της ActionAid στη Ρουάντα.Ο παίκτης του παιχνιδιού, ως εκπρόσωπος της ActionAid στη Ρουάντα, συνεργάζεται με τους κατοίκους και επιλέγει τα έργα, τα οποία θα αναπτύξουν την κοινότητα και θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητά της. Η ανατροφοδότηση στις επιλογές του παίκτη έρχεται άμεσα, επομένως τον ενθαρρύνει στο να συνεχίσει ή τον βοηθά να προσαρμόσει τη στρατηγική του. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, που στόχο έχει να παρουσιάσει την αναπτυξιακή πορεία, να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες σε θέματα της Υποσαχάριας Αφρικής και να δώσει ερεθίσματα για τη δημιουργία σκέψης ενεργού πολίτη.  Τέλος, όπως και στην πραγματικότητα, ο βαθμός δυσκολίας των αποφάσεων κλιμακώνεται, καθώς ο παίκτης προχωρά το έργο του στην κοινότητα, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του δίνονται πολλαπλές ευκαιρίες για βελτίωση ή αναθεώρηση της στρατηγικής του, μέσα από σύντομα βοηθητικά κουίζ.Το παιχνίδι προτρέπει κάθε παίκτη να συνεργαστεί ή να συμβουλευτεί τρίτους, για να πάρει αποφάσεις κι έτσι αποτελεί χρήσιμο μαθησιακό εργαλείο για μια σχολική τάξη. 

Το Αποστολή: Ρουάντα είναι σχεδιασμένο σε τεχνολογίες οικείες των παιδιών, τηρώντας όλες τις βασικές δομές διαδικτυακών παιχνιδιών στρατηγικής. Ο παίκτης μπαίνει σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης τόσο των συνθηκών ζωής όσο και του περιβάλλοντα χώρου της Ρουάντας και έτσι έχει στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να πάρει αποφάσεις και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο δράσης. Η παρουσίαση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της κοινότητας παρουσιάζονται κατάλληλα για παιδιά 10 ετών και άνω και ακολουθούν την πολιτική της ActionAid ως προς την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την αναζήτηση επίλυσης των δυσκολιών με μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 1,5 ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου