Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Ixquick: H ασφαλέστερη μηχανή αναζήτησης ιδιωτικού απορρήτου

Η Ixquick είναι μια βραβευμένη μηχανή αναζήτησης ενώ επίσης είναι πιστοποιημένη από τρίτους και πλήρως ανώνυμη. Είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης η οποία προσφέρει μια δωρεάν υπηρεσία μεσολάβησης και η πρώτη που προσφέρει κρυπτογράφηση SSL. Η Ixquick έχει κερδίσει το πολυπόθητο Europrise «σήμα εμπιστοσύνης» για την εξαιρετική προστασία της ιδιωτικότητας και των πρακτικών διεκπεραίωσης δεδομένων. Από τις 24 Οκτωβρίου 2011, η Ixquick κρυπτογραφεί αυτόματα όλες τις αναζητήσεις. Η Ixquick ήταν η πρώτη μηχανή αναζήτησης που προσέφερε κρυπτογράφηση SSL από το 2009, και σήμερα ανοίγει και πάλι νέους δρόμους κάνοντας προεπιλογή την κρυπτογράφηση SSL.
 
Η κρυπτογράφηση SSL είναι γνωστή ως ασφαλής κρυπτογράφηση επιπέδου υποδοχής και έχει ευρέως επαινεθεί από τους ειδικούς ασφαλείας ως ο πιο ασφαλής τρόπος για να σερφάρετε στο διαδίκτυο. Η κρυπτογράφηση της Ixquick αποτρέπει υποκλοπές από τους παρόχους υπηρεσιών Internet (ISP) που ενδέχεται να καθίστανται νομικά υπόχρεοι και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών για το άτομό σας.
«Η παραβίαση στα συστήματα παρόχων υπηρεσιών θα μπορούσε να είναι μία τεράστια απειλή της ιδιωτικής ζωής» σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ixquick. «Γι ‘αυτό αποφασίσαμε να αλλάξουμε τις ιστοσελίδες μας, προεπιλέγοντας έως 100% κρυπτογράφηση SSL, για την περαιτέρω προστασία της ιδιωτικότητας των αναζητήσεων των χρηστών στο Διαδίκτυο».
Όλοι οι επισκέπτες της Ixquick.com και της αδελφής μηχανής αναζήτησης Startpage.com θα επωφεληθούν από τη νέα υπηρεσία κρυπτογράφησης, η οποία ανακατευθύνει αυτόματα στην ασφαλή ιστοσελίδα. Οι επισκέπτες βλέπουν τα γράμματα «https» στη γραμμή διευθύνσεων, επισημαίνοντας ότι όλα τα δεδομένα θα διαβιβάζονται σε κρυπτογραφημένη μορφή. Οποιοσδήποτε χάκερ ή υποκλοπέας που έχει πρόσβαση στη σύνδεση θα βλέπει απλώς αλαμπουρνέζικα.
Άλλες μηχανές αναζήτησης όπως οι Google, Yahoo και Bing έχουν αρχίσει να ακολουθούν την πρωτοπορία της Ixquick, προσφέροντας κρυπτογράφηση SSL. Ωστόσο, τα οφέλη της προστασίας της ιδιωτικής ζωής με το σύστημα SSL σε άλλες μεγάλες μηχανές αναζήτησης μπορεί να είναι παραπλανητικά, δεδομένου ότι οι ίδιες οι μηχανές αναζήτησης καταγράφουν τη διεύθυνση IP των χρηστών και αποθηκεύουν εκτενή αρχεία των αναζητήσεων τους.
Όταν χρησιμοποιείτε είτε την Ixquick.com ή την Startpage.com, η διεύθυνση IP και η επίσκεψή σας δεν καταγράφονται, ενώ και τα cookies παρακολούθησης δεν αποθηκεύονται στον browser σας. Στην πραγματικότητα, δεν καταγράφεται καμία πληροφορία για τους επισκέπτες, τίποτα απολύτως.
Η αυτόματη κρυπτογράφηση SSL είναι μόνο η πιο πρόσφατη προσθήκη στην αυξανόμενη οικογένεια των χαρακτηριστικών του ιδιωτικού απορρήτου οι οποίες συνδυάζονται για να κάνουν την Ixquick την ασφαλέστερη μηχανή αναζήτησης ιδιωτικού απορρήτου στον κόσμο.

πηγή: Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου