Σάββατο 19 Μαΐου 2012

OpenShot: Ένα απλό πρόγραμμα δημιουργίας βίντεο για Linux

"Ευχαριστώ πολύ το συνάδελφο και φίλο Walter Artusa για το άρθρο αυτό - 
 Thank you Walter"

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η επεξεργασία βίντεο στο Linux ήταν πολύ δύσκολη λόγω της έλλειψης των κατάλληλων προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια κάτι άρχισε να πραγματοποιείται και χώρο αυτό με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον η δυνατότητα αυτή και στο Linux.Ένα από τα πιο απλά λογισμικά επεξεργασίας βίντεο για το Linux είναι το OpenShot. Είναι ένα ελεύθερο, ανοιχτό λογισμικό επεξεργασίας βίντεο και έχει αναπτυχθεί ειδικά για την επεξεργασία βίντεο στο Linux με σκοπό να κάνει εύκολη για όλους την επεξεργασία βίντεο και την παραγωγή ταινιών υψηλής ποιότητας.
Με το OpenShot μπορείτε να δημιουργήσετε και να επεξεργαστείτε βίντεο και ταινίες χρησιμοποιώντας τα πιο γνωστά format βίντεο και ήχου ενώ υποστηρίζει πολλαπλά trucks, αλλαγή μεγέθους clip, trimming και cutting, προεπισκόπηση σε πραγματικό χρόνο, επικαλύψη εικόνας, υδατογραφήματα, frame stepping. Περιλαμβάνει, επίσης, ένα μεγάλο πλήθος από μεταβάσεις και μορφές τίτλων. O "Animated title editor", ο οποίος βασίζεται στο Blender (ένα ανοιχτό λογισμικό για δημιουργία 3D περιεχομένου), παρέχει εύκολα στη χρήση εργαλεία για τη δημιουργία 3D τίτλων για τις ταινίες σας. Όλα τα βίντεο μπορούν να παραχθούν σε μορφή κατάλληλη για το YouTube, Flickr, Vimeo, Metacafe, Xbox.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής βίντεο σε HTML5 WebM format.
Οι χρήστες Ubuntu μπορούν να εγκαταστήσουν το OpenShot χρησιμοποιώντας το σύστημα PPA (Personal Package Archive). Για άλλες διανομές υπάρχει διαθέσιμος οδηγός ο οποίος κατεβάζει και μεταγλωτίζει τον πηγαίο κώδικα και τις βιβλιοθήκες.

Έναν πλήρη οδηγό στα Ελληνικά του OpenShot μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου