Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Google Blocky: ένα εύχρηστο περιβάλλον προγραμματισμού από την Google

Το Google Blocky είναι ένα γραφικό περιβάλλον προγραμματισμού κατάλληλο για αρχάριους προγραμματιστές. Ο χρήστης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι drag and drop τα κατάλληλα blocks εντολών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του προγράμματα. Το περιβάλλον του Google Blocky αυτό μοιάζει με αυτό του Scratch.
Υπάρχουν αρκετά έτοιμα παραδείγματα στα ελληνικά όπως:


και άλλα.
Συγκεκριμένα, για το λαβύρινθο ο χρήστης μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα από 1-10 με τα οποία σταδιακά φτιάχνει την εφαρμογή-πρόγραμμα το οποίο περιέχει τις κατάλληλες εντολές για την κίνηση στο λαβύρινθο του κάθε επιπέδου.
Το Google Blocky μπορεί να αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για την εκμάθηση προγραμματιστικών εννοιών.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

PearlTrees: Μια υπηρεσία για να οργανώσετε και να μοιράσετε πληροφορίες

Το Pearltrees είναι μια οπτική και συνεργατική βιβλιοθήκη που σας επιτρέπει να συλλέξετε, να οργανώσετε και να μοιράσετε πληροφορίες π.χ.ιστοσελίδες, φωτογραφίες, σημειώσεις κλπ. Μπορείτε να οργανώσετε τις συλλογές σας όπως εσείς θέλετε. Για παράδειγμα, αν σας αρέσουν οι ταινίες θα μπορούσατε να οργανώσετε μια pearltree συλλογή για "σινεμά" έτσι ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση των αγαπημένων σας ταινίες μόνο με μερικά μόνο κλικ. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τα εκατομμύρια των "μαργαριταριών" που οργανώνονται και διαμοιράζονται από άλλους ανθρώπους.
Εκτός από τη δωρεάν υπηρεσία Pearltrees υπάρχει και η επί πληρωμή (premium) που παρέχει περισσότερες λειτουργίες στο χρήστη.
 Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα παρουσίασης ενδεικτικών συνδέσμων του etwinning προγραμμάτος EurofairyTales μέσω της υπηρεσίας PearlTrees. Το πρόγραμμα EurofairyTales υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού και έχει ως στόχο το κάθε σχολείο να παρουσιάσει παραμύθια από τη χώρα του.
 Στο πρώτο πλαίσιο παρουσιάζονται τα Ελληνικά παραμύθια που παρουσιάσαμε με τους μαθητές μας.

Ελληνικά Παραμύθια in eTwinning / E. Petraki (epetraki)

Organize your interests with the Pearltrees' app for Android



Στο επόμενο πλαίσιο εμφανίζονται τα παραμύθια που παρουσίασαν οι μαθητές από τα άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία. Το έργο EuroFairyTales συνεχίζεται και το σχολικό έτος 2013-14.


Παραμύθια άλλων χωρών in eTwinning / E. Petraki (epetraki)

Cultivate your interests with Pearltrees for Android


Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

iwishyouto: Δημιουργήστε τη δική σας κάρτα online

Δημιουργήστε τη δική σας κάρτα online για του φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή I wish you to.
Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε χωρίς επιβάρυνση:
* να ζωγραφίσετε μια κάρτα online, να αποθηκεύσετε τη διαδικασία δημιουργίας της ως animation και να πάρετε το σύνδεσμο της κάρτας σας για να τη διαμοιράσετε ή να την ενσωματώσετε στο μπλογκ ή το site σας.
* να προγραμματίσετε την παράδοση της κάρτας σας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή
* να πάρετε μια ήδη έτοιμη κάρτα από την gallery ή απλά να δείτε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Online διερμηνευτής για την ψευδογλώσσα της ΑΕΠΠ

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε έναν online διερμηνευτή που αναπτύχθηκε από τον Στάθη Στέργου. Με εύκολο και γρήγορο τρόπο ο μαθητής μπορεί να γράψει τον αλγόριθμό του και να ζητήσει να εκτελεστεί (F5) με διάφορους τρόπους (βηματική εκτέλεση, εκτέλεση με καθυστέρηση κλπ). Στην περίπτωση που ο αλγόριθμος έχει συντακτικά λάθη, εμφανίζεται το κατάλληλο μήνυμα που καλεί το χρήστη να το διορθώσει.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του αλγορίθμου ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει τη σειρά εκτέλεσης των εντολών και να δει τις τιμές των μεταβλητών. Ο διερμηνευτής αυτός αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης για το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον της Γ' Λυκείου.

Online επεξεργασία αλγορίθμου σε ψευδογλώσσα

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να γράψετε και να εκτελέσετε τον αλγόριθμό σας online. Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί από τον Βρακόπουλο Αθανάσιο.

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε και κάποιους έτοιμους αλγορίθμους όπως:
  •  τον πολλαπλασιασμό αλά ρώσικα
  • μέγιστο και ελάχιστο πίνακα
  • άθροισμα στοιχείων πίνακα
  • άθροισμα αριθμών κλπ.
Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του αλγορίθμου ο μαθητής μπορεί να δει την εντολή που εκτελείται κάθε χρονική στιγμή καθώς και τις τιμές όλων των μεταβλητών. Τέτοιου είδους εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν βοηθητικά για τους μαθητές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης για το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον της Γ' Λυκείου.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Αποστολή: Ρουάντα Ένα διαδραστικό παιχνίδι από την ActionAid

Το τμήμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της ActionAid Ελλάς παρουσιάζει διαδικτυακά το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής, με θέμα την αναπτυξιακή βοήθεια και τίτλο Αποστολή: Ρουάντα.


Η Αποστολή: Ρουάντα, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω και προσφέρει μια πολύ καλή ευκαιρία για συνεργασία, μεταξύ μιας μικρής ομάδας παιδιών, ενός γονέα με το παιδί του, όπως επίσης αξιοποιείται ως εκπαιδευτικό υλικό στο σχολικό περιβάλλον. 
Το σενάριο του παιχνιδιού βασίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι σε μια χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής και τα αναπτυξιακά έργα που αναφέρονται ,αποτελούν παραδείγματα από το συνολικό έργο της ActionAid στη Ρουάντα.


Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Code Monster: για την εύκολη εκμάθηση Javascript

Το Code Monster διδάσκει με έναν εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο Javascript προγραμματισμό. Είναι ένα περιβάλλον κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες. Ο χρήστης καλείται να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες από το Code Monster, να τροποποιήσει εντολές, ενώ το αποτέλεσμα της κάθε εντολής φαίνεται στο αντίστοιχο πλαίσιο. Αρχικά οι εντολές που καλείται ο χρήστης να κατανοήσει και να τροποποιήσει αφορούν σχήματα και χρώματα, ενώ στη συνέχεια τα παραδείγματα αφορούν μεταβλητές, τις βασικές προγραμματιστικές δομές και άλλες έννοιες.
Οποιαδήποτε στιγμή ο χρήστης μπορεί να σταματήσει το μάθημα και το Code Monster αποθηκεύει το σημείο αυτό. Έτσι, αν ο χρήστης επιστρέψει στο μάθημα αργότερα από τον ίδιο φυλλομετρητή (browser) και υπολογιστή, μπορεί να συνεχίσει το μάθημά του από το σημείο στο οποίο είχε σταματήσει.

ScratchEd: Μια online εκπαιδευτική κοινότητα για το Scratch

To Scratch είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού για παιδιά με το οποίο μπορεί να φτιάξει κάποιος διαδραστικά προγράμματα, ιστορίες, προσομοιώσεις και παιχνίδια και να τα διαμοιράσει στο διαδίκτυο.

Το ScratchEd είναι μια online κοινότητα στην οποία οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το Scratch μπορούν να παρουσιάσουν το υλικό τους, να βρουν πηροφορίες, να συζητήσουν με άλλους εκπαιδευτικούς, να αναζητήσουν άλλους εκπαιδευτικούς, να διαβάσουν αξιόλογα άρθα και απόψεις  κλπ. Ενδεικτικά προτείνουμε τα παρακάτω άρθρα:
Μπορεί το Scratch να βελτιώσει τη δημιουργικότητα;
Η χρήση του Scratch στη διδασκαλία των μαθηματικών
Το Scratch στη διδασκαλία των καλλιτεχνικών και της μουσικής



Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οι πύργοι του Ανόι

Οι πύργοι του Ανόι είναι ένα μαθηματικό παιχνίδι ή παζλ.  Ο θρύλος λέει ότι σε κάποιους Ινδούς κάποτε ανατέθηκε να μετακινήσουν 64 εύθραυστους δίσκους που βρίσκονταν σε έναν πάσαλο από τη μια τοποθεσία στην άλλη. Οι δίσκοι αυτοί είχαν διαφορετική διάμετρο. Ο βασικοί κανόνες που έπρεπε να ακολουθηθούν  ήταν:
  • ένας δίσκος να μετακινείται κάθε φορά
  • σε κάθε κίνηση να αφαιρείται ο πιο πάνω δίσκος και  να τοποθετείται σε έναν από τους άλλους 2 πασάλους
  • να μην τοποθετηθεί ποτέ ένας μεγαλύτερος δίσκος πάνω σε ένα μικρότερο.

Το μαθηματικό αυτό πρόβλημα αναφέρεται στο βιβλίο Πληροφορικής του Γυμνασίου. Η δραστηριότητα του βιβλίου που βρίσκεται εδώ θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερο το μαθηματικό πρόβλημα, ενώ το παρακάτω παιχνίδι έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό.


Pixlr: Ένα web 2 εργαλείο για επεξεργασία εικόνας

Το Pixlr είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσετε τις δικές σας εικόνες ή να τροποποιήσετε ήδη υπάρχουσες. Για να το χρησιμοποιήσετε δεν απαιτείται εγγραφή, είναι δωρεάν και παρέχει πολλές δυνατότητες επεξεργασίας.

Είναι μια ιδιαίτερα εύκολη εφαρμογή, με ελληνικό μενού κατάλληλη και για μαθητές Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού.

Kubbu: Για τη δημιουργία κουίζ, σταυρολέξων και άλλων δραστηριοτήτων

To Kubbu είναι μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τα δικά σας κουίζ, σταυρόλεξα, δραστηριότητες αντιστοίχισης για τους μαθητές σας κλπ.

Για να φτιάξετε τις δικές σας δραστηριότητες πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό. O στάνταρ λογαριασμός είναι δωρεάν και επιτρέπει τη δημιουργία λογαριασμού μαθητών και διαδραστικών ασκήσεων ενώ οι δραστηριότητες αποθηκεύονται για 1 μήνα. Το kubbu είναι ένα εύκολο εργαλείο που παρέχει εύκολους τρόπους δημιουργίας των δικών σας ασκήσεων.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Τα ψηφιακά μας αποτυπώματα στο διαδίκτυο

Έχετε ποτέ αναζητήσει στο Google το όνομά σας; Έχετε ποτέ ελέγξει την ψηφιακή σας εικόνα; Γνωρίζετε ότι αφήνετε ίχνη κάθε φορά που είστε ενεργοί (online) στο διαδίκτυο;
Ψηφιακό αποτύπωμα ονομάζονται τα "ίχνη" που αφήνουμε σε όλα τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα που χρησιμοποιούμε. Κάποια από αυτά τα "ίχνη" τα αφήνουμε εθελοντικά (βλ. facebook) ενώ κάποια άλλα "παθητικά", π.χ. τα cookies που πολλά site αποθηκεύουν με πληροφορίες για τις επιλογές μας, τις προτιμήσεις μας, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε κλπ. Από όλα αυτά τα δεδομένα μπορεί να  να χτιστεί ένα προφίλ για εμάς αλλά και για τη συμπεριφορά μας.

Καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και κυρίως οι νέοι ότι κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο αφήνουμε ηλεκτρονικά ίχνη. Ένα εξαιρετικό βίντεο για το συγκεκριμένο θέμα θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://vimeo.com/6709512 .
Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες οδηγίες για όλους μας και φυσικά και για τους μαθητές μας:
  • Ποτέ μη δημοσιεύετε κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να νιώσετε άσχημα στο μέλλον
  • Αλλάξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία είστε μέλος έτσι ώστε να μπορούν να δουν μόνο οι φίλοι σας ότι δημοσιεύετε.
  •  Μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες όπως τηλέφωνο, διεύθυνση, αριθμούς πιστωτικών καρτών κλπ.
  • Μη δημοσιεύετε υλικό το οποίο θα μπορούσε να βλάψει, να εκφοβίσει, να ταλαιπωρήσει ή που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εξύβριση άλλων.
  • Να θυμάστε πάντα πως από τη στιγμή που δημοσιεύετε κάτι στο διαδίκτυο, είναι πρακτικά αδύνατο στη συνέχεια να το αφαιρέσετε επειδή αυτό το υλικό μπορεί να έχει ήδη αρχειοθετηθεί ή διαμοιραστεί από άλλους. Ακόμα κι αν απενεργοποιήσετε τους λογαριασμούς σας, τα στοιχεία σας μπορεί να υπάρχουν ακόμα και είναι δυνατό να ανακτηθούν από άλλους χρήστες.
Το παρακάτω βίντεο συνοψίζει πολλά από αυτά που αναφέρθηκαν για τα ψηφιακά μας αποτυπώματα:



Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Καλωσόρισες στο ταξίδι φυγής - Παίξε αλλά μην το διασκεδάσεις

«Το ταξίδι της φυγής» είναι ένα παιχνίδι που δημιούργησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε όλους να βιώσουν τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Μέσα από μια σειρά επιλογών και διαδραστικών περιηγήσεων ο παίχτης καλείται να δραπετεύσει από τη χώρα του και να φτάσει ως πρόσφυγας σε ένα ξένο κράτος.

 Το καλοσχεδιασμένο παιχνίδι του ΟΗΕ είναι το πρώτο που δεν μπορείς με τίποτα να απολαύσεις.
Για να παίξετε πατήστε εδώ.

Εδώ θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό με ασκήσεις και προτάσεις για συζήτηση για δασκάλους και καθηγητές. Κάθε κεφάλαιο στον οδηγό αντιστοιχεί σε ένα κεφάλαιο στο παιχνίδι. Ο οδηγός είναι σε μορφή PDF και μπορείτε να ανοίξετε ολόκληρο το αρχείο ή κεφάλαιά του

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Διαδραστικό Υλικό Προσομοίωσης της Δυσλεξίας

Το ΒΒC δημιούργησε διαδραστικό υλικό προσομοίωσης της δυσλεξίας.

Το Try Being Me (Δοκίμασε να γίνεις εγώ) είναι μια διαδραστική εμπειρία που σε βάζει στη θέση του ατόμου με δυσλεξία  για να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι η δυσλεξία και πώς είναι να ζεις μ' αυτή.
Δείτε το υλικό πατώντας εδώ.